martes, 27 de febrero de 2007

NOTÍCIES-FLASH

Ø    L' Assemblea General de Diaconia Catalana se celebrarà el proper 10 de març a les 11 h. a l´Església Evangèlica de l'Aliança (c/ Vilamarí, 76 - metro Pl. Espanya o Est. Sants, BCN). La corresponent convocatòria i el programa ja han estat enviats a totes les entitats membre.

Ø     El Fòrum Social 2007 organitzat per Diaconia Catalana segueix endavant previst pel 16 de juny amb el lema "Vivim per servir". Totes les entitats i esglésies hi són convidades en aquesta jornada d'aprenentatge i formació.

Ø      El termini per a presentar projectes candidats a les subvencions del Departament d'Acció Social i Ciutadania (abans Benestar i Família) s'ha allargat unes setmanes més. Les últimes informacions oficials ens permeten seguir estimulant als membres de Diaconia Catalana a que enviïn els seus projectes abans del 23 de febrer.

Ø     El 1er. Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya se celebrarà a La Farga de l' Hospitalet de Llobregat els dies 23 i 24 de març. Tot i que Diaconia Catalana hi serà representada, és força recomanable la participació de les nostres entitats. La inscripció es troba a l'adreça www.taulasocial.org/1ercongres i l'aforament és limitat.

EDITORIAL

JESUS, EL POBRE
L'Evangeli és ple a vessar de mostres de misericòrdia cap als més desfavorits. Tot i que és ben cert que el missatge de Jesús sempre apel·lava a la reflexió necessàriament també devia desembocar en l'acció. A través de les seves paraules i fets Jesús vindica constantment la necessitat de servir a l'altre.
Llibertat, igualtat, fraternitat eren paraules senyeres en plena Revolució Francesa però lamentablement basades en uns ideals exclusivament humanistes, on la transformació no procedia de les conviccions morals sinó de les intencions sociopolítiques. Ans al contrari, els canvis socials que preveu l'Evangeli de Jesús són radicals perquè van a les arrels, perquè inicialment provoquen el canvi en el cor de la persona, per després canviar el seu entorn. Pels dubtes, només ens cal rellegir el seu famós sermó de la muntanya.
Jesús va néixer pobre; no tenia habitatge fix, ni vestuari, ni patrimoni. S'envoltava de pobres, caminava amb ells i d'entre ells va escollir molts dels seus deixebles. I no oblidem que, en el seu temps, ningú fa més per a ells.
Mentre en aquest món 225 homo sapiens atresorin més recursos econòmics que 2.600 milions d'altres éssers humans, mentre a prop d’un milió de persones -només a casa nostra- siguin considerades pobres, mentre això succeeixi podrem dir que l´Evangeli i els seus valors de misericòrdia i amor al proïsme no són aplicats amb propietat a la nostra societat i, per tant, encara ens queda molt per fer a tots plegats. 
Servint junts,
Daniel Banyuls.

L'ENTREVISTA

Avui entrevistem al Rubén Miyar, pastor i responsable de l'obra social de l´Església Evangèlica "Llibertat" de Sant Boi de Llobregat (Barcelona) i alhora coordinador de la que ofereixen les tres Esglésies Evangèliques de la ciutat.

 "En alguns casos hi ha interès per saber de la nostra fe..."




"...hem tingut nombroses converses amb persones interessades. "

  
Quan i per què s'inicia la vostra activitat social?

S'inicia al 1997 quan l'Església vota una proposta per a realitzar un projecte d'obra social en col.laboració amb les altres Esglésies evangèliques de Sant Boi. Durant un any l'Església va estudiar amb els Serveis Socials municipals i els regidors quin tipus d'assistència podíem oferir a les famílies necessitades. Volíem fer alguna cosa que involucrés a l'església i que fos realment necessària i estigués al nostre abast. La motivació: mostrar l'amor de Déu d'una forma pràctica a les persones que viuen al nostre barri.

  


Quins són els eixos principals d'aquest ministeri?

a.-El treball i la coordinació entre les tres Esglésies Evangèliques implicades en el projecte.
b.-La coordinació estreta amb els Serveis Socials municipals. De fet el 95% de les famílies ateses són derivades per les UBASP corresponents -segons el barri- mitjançant un informe en el que es sol.liciti l´ajud.
c.-L'ajuda durant els primers anys i encara ara consisteix en el lliurament de menjar, roba i altres articles de primera necessitat.
A la nostra església s'arribà a realitzar un altre servei d'atenció integral a famílies magrebines que per manca de voluntaris en l'actualitat s'ha reduit al projecte inicial.


.-L'ajuda és per tres mesos. S'inicia amb una entrevista a les famílies per a explicar-li's el perquè del nostre servei i el mètode i tot seguit els regalem un DVD de la pel.lícula Jesús com a regal de benvinguda.

.- Els voluntaris són un eix principal.





Fem una mica d'estadística, quantes persones i/o famílies reben la vostra ajuda?
Són unes 500 persones durant l'any entre les tres Esglésies (260 des de la nostra). I es distribueixen 25.000 Kg. d'aliments entre les tres Esglésies.



En termes humans, de qui depeneu per a la continuïtat d'aquesta tasca? Disposeu d'un equip estable de voluntaris?

Dels responsables i voluntaris que hi ha a cada Església i d'un coordinador per a les tres. Per a poder dur endavant l'ajuda de primera necessitat disposem d'un equip estable de voluntaris, deu aproximadament. Més altres 15 per a activitats concretes: recollides d'aliments als supermercats, descàrrega de camions de la Creu Roja, obtenció d'altres recursos, (Fundació Banc d´Aliments, etc).
 

I com afronteu les necessitats econòmiques?

Les Esglésies fan front a les necessitats econòmiques que produeix aquest servei. Les necessitats econòmiques de les famílies no poden ser ateses per les Esglésies.

 


Com definiries la resposta de la ciutadania del barri?

D'una confiança cada cop més gran degut a la constància al llarg dels anys, els articles a la premsa explicant les estadístiques, etc. Ara ja ens porten roba, envien famílies i col.laboren a les recollides d'aliments als supermercats.


I la resposta municipalHi ha desitjos de col.laboració?

Des dels inicis el servei s'ha realitzat en col.laboració estreta amb l'Ajuntament. A més, recentment, s'han compromés a buscar mitjançant els seus propis camions els aliments que rebíem de la Creu Roja. D'aquesta manera ens estalviarem 600 € anuals de lloguers de transport.


Quin és el perfil bàsic  -edat, gènere, nivell econòmic, social, cultural, tipus de família, etc.-  de l'usuari/beneficiari d´aquesta obra social?

La gran part de les famílies són de nivell econòmic baix i principalment són immigrants magrebins o llatins (especialment equatorians). Arriben les dones amb els seus fills adolescents per a buscar l'ajuda. També hi ha algunes dones catalanes que han patit una separació repentina o amb marits alcohòlics. I finalment també persones grans catalanes i que tenen pensions baixes i per a les quals se'ns demana ajuda per a elles des de Serveis Socials.


  


Heu vist canvis espirituals en els beneficiaris de la vostra Diaconia Local?

En alguns casos hi ha un interés per saber de la nostra fe i hem notat assistència d'algunes famílies, especialment dones a reunions de dones, de nens a l'esplai, en algun cas al culte dominical i inclús una conversió directa a conseqüència de l'obra social. Hem tingut nombroses conversas amb persones interessades. I notem menys temor i menys prejudicis a venir a l'Església.  Un fet especialment impressionant fou veure grups de 25-35 dones àrabs participant d'un àpat a l'Església amb les dones de la nostra església per exemple al Nadal (però això succeia quan estaven actives les classes de castellà per a àrabs, les de repàs escolar per a nens, etc.).


Quins són els reptes als que us enfrenteu a curt, mig i llarg termini?

Un dels reptes és recuperar el treball que fèiem amb la població magrebina: les classes de castellà per a dones i dones, els intercanvis culturals, etc. En relació al servei d'ajuda de primera necessitat el nostre repte més important és evitar la rutina de donar aliments o roba sense amor. Preguem que sempre ens motivi l'amor als que ens visiten i que ells puguin notar-ho.



La vostra Diaconia Local és membre de Diaconia Catalana, com evalueu aquesta participació?

Sí, en el nostre cas som membres de Diaconia Catalana i hem estat beneficiaris de la seva tasca: per a tramitar subvencions, a la  conferència de serveis socials, l'augment del coneixement d'altres entitats que es dediquen a diferents obres socials, etc.

Lamentem no ser-hi més implicats a Diaconia Catalana perquè podria donar molt més de si: tenir una idea més clara i comprobada estadísticament de les obres socials de les Esglésies a Catalunya i també desenvolupar algun projecte en comú.

L'Església Evangèlica "Llibertat" es troba al carrer Llibertat, 33 de St. Boi de Llobregat. El telèfon és 93 652 08 22 i l'e-mail és esglesiallibertat@ya.com


 "Es distribueixen 25.000 kg. d'aliments entre les tres esglésies."