> Diaconia Catalana ha presentat 14 projectes socials de les seves entitats membre davant el Departament de Governació en el context de la darrera convocatòria de subvencions. La qualitat dels projectes ens fa pensar en una resposta positiva de l'Administració.
> El Fòrum Social 2008 tindrà lloc, si Déu vol, el proper 14 de juny al matí amb el voluntariat i la seva formació com a eix principal. I comptarà amb la col.laboració de tres experts: Fernando Bandrés, metge i degà de la Universitat Europea de Madrid, Araceli Crespo, responsable de Línees i Projectes de Suport al Voluntariat de la Generalitat, i John Palacios, consultor de Nacions Unides i director de projectes d'Emsimision.
> Del 7 al 11 de maig 2008 a La Farga de l'Hospitalet se celebra la FiraGran, el 10è Saló de la Gent Gran a Catalunya que aplega a totes les institucions i entitats que treballen en aquest sector social. Evidentment recomanem a les nostres entitats que hi participin. Més informació a http://www.firagran.com/catala/home.html
domingo, 27 de abril de 2008
EDITORIAL
POSITIUS?
Sí, són positius. Però no riuen més per ser-ho. Són positius però no sempre encaren el futur amb més alegria. Són positius però els negatius no els envegen.
Diplomàticament es diu que la seva sang (sèrum) és positiva. És un eufemisme científic per dir, en definitiva, que estan infectats per un virus que podria arribar a ser mortal per a ells i amb el qual podrien contagiar a altres.
Els científics diuen que aquest col.lectiu positiu té esperança, que s'ha de trobar una vacuna i que acabaran per control.lar la situació. Tant de bo! Però mentrestant els portadors del véihac no ho tenen pas fàcil: a més de la por, pateixen sovint diferents tipus de discriminacions i socialment encara els costa prou de ser acceptats en el seu entorn, i fins i tot més lluny. Per posar un exemple: setanta-quatre països del món limiten la seva entrada i tretze la prohibeixen totalment.
Però gràcies a Déu encara hi ha entitats i persones que han decidit dedica'ls-hi les seves vides i recursos sense esperar res a canvi. Són també portadors, però de suor i il.lusions. Tot plegat seguint l'exemple d'una altra Persona única i gens positivista que va donar tota la seva sang per positius i negatius. Es cert, uns i altres tenen Esperança.
Servint junts, Daniel Banyuls.
L' ENTREVISTA
Avui entrevistem Joan Pasquina, pastor de la Comunitat Cristiana de Cardona i un dels fundadors de la Casa d'Acollida Can Salvador, també a Cardona.
"La nostra tasca consisteix en atendre d'una forma integral les persones que arriben al nostre centre."
1. Quan i per què neix la Casa d'Acollida Cal Salvador?
L’associació “Casa d’Acollida Cal Salvador” va néixer l’any 1997 per iniciativa d’algunes persones de l’Església Evangèlica de Cardona compromeses amb l’evangeli i amb una forta crida a l’obra social. Van adquirir un edifici en el nucli de la vila de Cardona i van començar a treballar habilitant i condicionant l’espai per a què fos una vivenda preparada per acollir persones necessitades.
2. El vostre nom és molt familiar per a qualsevol cristià, que potser és intencionat en algun sentit?
No és intencionat. La casa de Cal Salvador havia estat durant molts anys una fonda. El nom el prenia del seu propiertari que es deia Salvador. Posteriorment va passar a ser una casa de colònies continuant coneixent-se de la mateixa manera. Quan l'associació va començar l'activitat de la Casa d'Acollida va considerar que el nom de Cal Salvador era totalment idoni i en cap moment ens plantejàrem canviar-lo.
3. Quina és la vostra tasca específica? Què feu i per a qui ho feu?
En els primers anys, sense tenir massa clara la direcció a seguir, es van atendre persones amb tot tipus de necessitats (addiccions, malalties, marginació...) que arribaven a l’associació d’una forma particular o a través de les esglésies i també dels serveis socials de la zona.
Poc a poc es va anar perfilant el servei que podíem oferir i finalment l’octubre de l’any 2000 es va legalitzar en el Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya com un Servei de suport a l’atenció sociosanitària per a persones afectades pel VIH/SIDA i/o en situació de marginació.
La nostra tasca consisteix en atendre d'una forma integral les persones que arriben al nostre centre. En primer lloc se supleixen les necessitats bàsiques d'alimentació, sostre, higiene, companyia... Després es fa un acompanyament en l'atenció de la salut (visites mèdiques, tractaments...) i també en la socioeducació, treballant per a què assoleixin hàbits saludables en la vida diària, que els siguin d’utilitat per afrontar el futur d’una forma responsable.
En tot aquest procés és molt important que la persona obri el seu cor a Jesús. Néixer de nou és l’única garantia d’èxit. Posem especial atenció en l'àrea espiritual.
"El nom de Cal Salvador era totalment idoni." |
4. Així, doncs, sou una de les nostres entitats que treballen amb malalts de sida. Condiciona això la vostra tasca? Són usuaris especials?
Tenim prou coneixement d’aquesta malaltia per saber que són persones normals que en la majoria dels casos necessiten un entorn favorable per estabilitzar la seva situació, no tant sols de salut sinò de caire general. La sida no és el problema central. Els tractaments mèdics són eficaços. Són les experiències viscudes, tota la problemàtica que envolta a la persona el que ens exigeix més. La majoria dels nostres usuaris han tingut contactes amb les drogues, estades a la presó, malalties mentals, marginació, etc...
5. Com arriben ara per ara a Cal Salvador?
Generalment venen derivats de la xarxa de Serveis Socials. Però també poden arribar mitjançant alguna església o bé a través de persones particulars.
6. Quantes persones treballen a la Casa d'Acollida? En quin status?
En aquests moments l'equip de treball està format per 11 persones. Hem de tenir en compte que, a part del servei a persones amb VIH, també està funcionant un altre servei per a persones amb una problemàtica similar però que no tenen la sida. Aquesta tasca es porta a terme en una casa de pagès anomenada Pinell del Bosc, amb capacitat per a 10 persones. L'equip de treball està format per creients i alguns són antics usuaris que s'han afegit a la tasca de servir al Senyor.
7. Rebeu col·laboracions d'altres entitats o institucions?
Sí, de fet formem part d'una xarxa de recursos similars al nostre i regularment tenim reunions de treball per tal d'actuar plegats davant les diferents Administracions. L'objectiu és aconseguir que les persones que atenem siguin considerades al mateix nivell que d'altres col·lectius que també viuen situacions de risc.
8. D'on provenen els vostres recursos principalment?
La major part dels recursos ens arriben del Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, mitjançant convenis que signem cada tres anys. També rebem una subvenció del Departament de Justícia i tenim signat un conveni amb l'Ajuntament de Cardona per fer la tasca de manteniment dels espais verds del poble a canvi d'una quantitat econòmica. D'altra banda, hi ha l'aportació generosa i inestimable del germans de l'església, tant econòmica com de voluntariat, sense la qual no es podrien dur a terme els nous projectes que van sorgint.
9. Després de més de deu anys treballant, com esteu considerats per l'Administració?
La veritat és que molt bé. No és que ho busquem ni creiem que sigui el més important, però no podem oblidar la importància que té el testimoni i la influència magnífica que té en l'àmbit espiritual. L'any 2006 vàrem rebre un homenatge públic, organitzat per l'Ajuntament de Cardona, on hi van participar la Consellera de Benestar i Familia i l'Alcalde, per tal de reconèixer la tasca que estem portant a terme. També hi ha un fort arrelament al poble i en general la gent participa i està identificada amb el que s'està fent. Sempre hi ha persones o famílies que s'acosten buscant ajuda. Pensem que tot això pot servir per desfer prejudicis i acostar a les persones a Crist. Això és realment el que volem perquè és el millor que qualsevol persona pot rebre.
10. Quins són els vostres plans pel futur més immediat? Penseu en crèixer?
No ho tenim planejat. Pensem que tot ha d'anar sorgint d'una manera natural. Ara mateix és evident que hi ha molta necessitat però hem de tenir en compte aspectes tan importants com l'econòmic i, sobre tot, la manca d'obrers. Però estem confiats en que es farà la voluntat del Senyor.
Esperem estar-ho sent. De fet, tot fill de Déu té aquesta responsabilitat visqui on visqui (Ev. Mateu 5,13). A Cardona, la sal ha estat una important font de riquesa i també ha exercit, per la bellesa de la seva muntanya, un poder d’atracció a tot visitant. Fent una comparació amb aquesta realitat, esperem estar oferint al nostre poble la riquesa de la Paraula de Déu i al mateix temps, amb el nostre testimoni, apropar la seva gent a l’amor de Crist.
11. Sou a Cardona, la ciutat de la sal al cor de Catalunya. on sou molt coneguts i reconeguts. Us considereu la sal de Cardona?
Esperem estar-ho sent. De fet, tot fill de Déu té aquesta responsabilitat visqui on visqui (Ev. Mateu 5,13). A Cardona, la sal ha estat una important font de riquesa i també ha exercit, per la bellesa de la seva muntanya, un poder d’atracció a tot visitant. Fent una comparació amb aquesta realitat, esperem estar oferint al nostre poble la riquesa de la Paraula de Déu i al mateix temps, amb el nostre testimoni, apropar la seva gent a l’amor de Crist.
12. Sou membres de Diaconia Catalana des de 1999. En què ha estat útil DC en la vostra tasca?
Per a nosaltres és necessari formar part del que és l'Obra de Déu. Ens fa bé saber que hi han moltes més persones que busquen el mateix que nosaltres, que el Regne de Déu formi part d'aquesta societat en la que vivim. En aquest ministeri tots els fills de Déu ens podem identificar amb Crist, és com si tots portéssim el mateix vestit i donéssim el mateix testimoni d'unitat.
"Esperem estar oferint al nostre poble la riquesa de la Paraula de Déu." |
La Casa d'Acollida Can Salvador es troba al carrer Raval de Sant Joan, 16 de Cardona (Bages). El telèfon és 93 869 27 13, el fax és 93 868 46 28 i l'e-mail és calsalva@hotmail.com
Suscribirse a:
Entradas (Atom)