sábado, 27 de septiembre de 2008

PROJECTES

A Diaconia Catalana donem suport i celebrem les idees i iniciatives de les nostres entitats i estem convençuts que divulgar-les pot ajudar a que altres s'engresquin a imitar-les per a ser d'utilitat a colectius amb necessitats similars. És un dels avantatges del treball en xarxa!







ONGD COMPROMISO Y MISIÓN
L'activitat que du a terme l'entitat "Compromiso y Misión" és dirigida especialment al sector infantil.
Moldàvia, antiga regió rumanesa i després part de l'Unió Soviètica, és avui en dia un dels països més pobres d'Europa amb un PIB més baix que moltes repúbliques llatinoamericanes. Allí la necessitat de cooperació es veu de forma potser més clara entre la població infantil amb la qual treballa Compromiso y Misión. I precisament a Moldàvia aquesta entitat ha dedicat els seus esforços aquest estiu i aquest és el seu informe:


Després de 9 anys hem reiniciat el contacte amb germans i esglésies de la República de Moldova, antic membre de l'URSS, per ajudar-los amb aliments de primera necessitat per a famílies nombroses, gent gran i nens institucionalitzats, donat que el país pateix una crisi alimentària en la que intervé la FAO.
Moldova  es un país d'uns 4.500.000 d'habitants, dels quals quasi un 25% -més o menys un milió de persones- han emigrat a altres països a la recerca de treball i altres oportunitats, en molts casos pares de família, deixant a l'esposa i fills amb economies de subsistència molt precàries. Hem constatat aquestes situacions a través de visites a famílies, algunes en condicions bastant miserables, altres d'una pobresa digna amb algun medi propi (petits horts) per tirar endavant.



Un equip de tres persones de CYM hem viatjat aquest mes d'agost i durant sis dies d'estada hem comprat aliments bàsics i d'higiene personal (sucre, arròs, pasta de farina, llegums autòctones molt valorades pels seus nutrients, llet condensada, oli de girasol, galetes, margarina, gel de bany) i la seva posterior distribució amb els responsables locals que han col·laborat amb nosaltres d'una manera molt especial i dedicada, facilitant un vehicle pel transport de l'ajut i en la coordinació dels viatges a les diferents poblacions on ha estat repartit.

Un resum de l'ajut que hem pogut comprar i distribuir seria:

> Orfenat estatal a la capital del país, Chisinau, de nens i nenes de pocs mesos fins els 6-7 anys en situació d'abandó, orfandat i acollida temporal, que atén a 150 menors. Entregats 700 kg. d'aliments a aquesta institució.

> Centre-internat estatal a la població d'Hincesti, amb 344 residents, totes elles dones -des de nadons fins a àvies- amb algun tipus de discapacitat psíquica o física, o ambdues. La donació fou de 700 kg. d'aliments.

Respecte a les famílies nombroses, gent gran (homes i dones, sovint vidus i/o sols) hem pogut atendre a 146 d'aquestes unitats familiars a diferents poblacions del país on moltes tenen fins i tot de 3 a 10 fills. Vam comprar aliments i higiene personal per a fer paquets d'aproximadament 13 kg. per a 40 famílies i la resta, 19 kg. per a cadascuna d'elles. En total han estat 1.400 kg. als dos centres i per a famílies uns 2.550 kg. que suposen 3.950 kg. i que han suposat una despesa de 4.500 euros. És a dir, quasi uns 1,15 euros/kg.

Després de comprar a una gran superfície als afores de la capital hem constatat que els preus són molt similars als nostres preus aquí i, per tant, els productes són només accesibles a unes poques butxaques privilegiades donat que els salaris són d'uns 120 euros/mes o menys. Per aquesta raó l'ajut ha estat rebut amb agraïment i emoció com una benedicció.

Ha estat un privilegi i una experiència gratificant poder servir a altres més necessitats, acomplint així amb la tasca que ens va encomanar Jesucrist.


Per acabar aquest informe volem agraïr sincerament a totes les persones i esglésies de tota Espanya que han col·laborat econòmicament, en pregària per la nostra tasca i seguretat i que confiem segueixin col·laborant amb nosaltres en el futur.



  Les entitats són l'ànima de Diaconia Catalana. 

        Els braços són els seus projectes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario