martes, 27 de noviembre de 2007

L' ENTREVISTA

Abans d'acabar l'any entrevistem el Fidel Caralt, pastor i responsable de l'obra social de l'Església Evangèlica de Sant Joan Despí.


El pastor Fidel Caralt i la seva esposa Imma.



Quan comença la tasca social de l’església i per què?

L’any 1994, érem encara un punt de missió de l’església de Sant Boi "Llibertat" (FIEIDE). Malgrat ser un grup reduït de germans, ens vàrem plantejar ser una comunitat que oferís un servei a la nostra població. Me’n recordo que vàrem parlar amb l’alcalde i l’assistenta social i els va sorprendre que vinguéssim a donar més que a demanar. Així va començar una relació de col·laboració amb els serveis socials que ens ha obert moltes portes de testimoni.

Quines són les vostres àrees d’actuació?

Principalment és un ajut a les famílies. Roba i lots de menjar mensuals, però també ajut a la integració dels immigrants: treball, orientació legal, etc. Per altra banda hem tingut actuacions amb drogodependents i indigents.

Sant Joan Despí és un municipi amb fort nivell d’immigració. Quin és el perfil bàsic dels vostres beneficiaris? Quantes persones són?

El perfil ha anat canviant d’ençà que vàrem començar. En principi eren famílies del barri, en la seva majoria d’aquí, però en els darrers anys seguint l'onada de la immigració, son ells els que representen el 80% dels usuaris del nostre servei. En aquest moment son unes 40 famílies.
  

D’on obteniu els vostres recursos?

Principalment de la Comunitat Europea i del Banc dels Aliments de Barcelona. Puntualment rebem ajuts particulars. La roba usada és donació dels veïns del barri. Molts d’ells coneixen la obra que estem fent i ens deixen la roba a la porta.

Quants i com són els col·laboradors que hi treballen de forma habitual?


Per a mi són l'ànima del ministeri social. Sempre hem tingut un grup, en la seva majoria de germanes, que han participat amb aquest treball. En l'actualitat tenim un grup de cinc germanes que hi dediquen moltes hores. En especial tinc que parlar de la Filo (coneguda per molts). Des del començament ha encapçalat aquest ministeri amb molta entrega i constància. Puntualment sempre tenim
col·laboradors que ens donen un cop de mà.


Ens consta que sou una entitat molt reconeguda per l’Ajuntament de Sant Joan Despí. Com hi col·labora el Consistori? Això ha ajudat al vostre testimoni?

La vostra tasca social us ha portat inclòs a Àfrica. Com és això?

Bé, la bona relació amb l'Ajuntament ens ha obert portes com aquesta. L'any 2002 vàrem presentar a la Regidora de Solidaritat el projecte d'edificació de l'Escola el Buen Pastor de Malabo, que desenvolupava Misiones Internacionales-UEBE a Malabo, Guinea Equatorial. Va ser rebut amb molt interès. A partir d'aquí vàrem obrir un camí de col·laboració i cada any hem presentat nous projectes. Fins ara uns 25.000 euros. Aquest any hem aconseguit una subvenció per Argentina.   

 "Els col·laboradors són l'ànima del ministeri social."

Així doncs, treballeu en xarxa amb una altra denominació evangèlica. Com avalueu aquesta experiència pionera?

Bé, crec que hem d’aprendre a treballar en comú. No crec que tinguem que mirar el color de una obra, sinò més bé si aquesta obra és educativa, humanitària i de Déu.

I ara, quins són els reptes o projectes de futur?

Estem oberts al que Déu ens posi per davant, però el que no volem perdre de vista és que no fem una obra social per humanitat, si no per l’amor de Déu. No volem oblidar que l'Evangeli és la necessitat fonamental de l'ésser humà.

La vostra Diaconia local és membre de Diaconia Catalana des de la seva fundació i ara també del seu recent Grup de Treball. En què us ha estat útil pertànyer a DC?

Crec que és un camp que tenim que explorar. Penso que no hem aprofitat gaire els recursos que posa al nostre abast.
 

L'Església Evangèlica de Sant Joan Despí es troba al carrer Marià Fortuny, 18 de Sant Joan Despí (Barcelona). El telèfon és 93 373 40 51 i l'e-mail és iglevandespi@iservicesmail.com

"... no fem una obra social per humanitat, sinò per l'amor de Déu. "



Crec que s’ha creat una confiança envers a l'església per la tasca que realitzem. S'han adonat que no som un grup tancat i centrat en nosaltres i que el missatge que prediquem no són només paraules.
 "Malgrat ser un grup reduït de germans, ens vàrem plantejar ser una comunitat que oferís un servei a la nostra població."

No hay comentarios:

Publicar un comentario