Avui entrevistem a l'Astrid Domènech, coordinadora dels serveis centrals i directora del centre d'acollida d'Iniciatives Solidàries de Barcelona.
1. Quan i com comença Iniciatives Solidàries?
Iniciatives comença com a fruit d'un grup de voluntaris i voluntàries compromesos amb la tasca amb els nens i nenes del barri on teníem ubicada la nostra Comunitat. Amb el temps aquell treball va crèixer i vàrem començar a treballar en petits projectes de cooperació internacional fins que a l'any 1996 va sorgir l'oportunitat de professionalitzar la nostra entitat i la vàrem aprofitar.
2. Per què aquest nom?
El nom d' Iniciatives Solidàries reflecteix molt bé el que som i volem ser. Som una entitat amb iniciativa, amb empenta, amb ganes de dur a terme projectes... Bona part del que som es deu a la nostra capacitat emprenedora. I som el que som perquè la nostra màxima ha estat la solidaritat. Treballar sempre "a favor dels qui sempre els toca perdre".
3. Quin és el vostre àmbit de treball?
Nosaltres, tal com diu la nostra Missió, som una entitat que vol treballar per poder donar un servei en totes aquelles àrees on s'hagi detectat una necessitat social. És a dir, la nostra agenda no està limitada per altra cosa que per les nostres disponibilitats econòmiques i té per objectiu respondre a les necessitas socials que ens envolten siguin aquestes les de sempre o siguin les noves necessitats de la societat moderna.
Estem actualment treballant a diferents àmbits socials: amb immigrants, amb dones en exclusió social, amb dones amb violència de gènere, amb nois ex-tutelats, amb menors no acompanyats, amb persones catalanes retornades, amb gent sense sostre; estem acollint a interns penitenciaris de 2n i 3r grau i amb llibertat definitiva i amb atenció jurídica i inserció laboral i social...
4. Ajudar a trobar feina o acollir immigrants... què és més complicat?
Ambdues coses tenen el seu mèrit però la més complicada sempre són els operatius d'acolliment perquè tal i com ens passa a tots quan arribem a casa nostra és el moment on menys guardem les formes, on més sincers som, on més espontanis som. I això quan s'ha de viure i conviure amb altres persones gairebé no sempre resulta fàcil.
"Som el que som perquè la nostra màxima ha estat la solidaritat." |
5. ¿La vostra tasca és bàsicament urbana o planegeu projectes cara a l'interior del país?
La nostra tasca no té limitacions territorials. Les úniques limitacions són, com ja hem dit, les econòmiques i que els nostres serveis responguin a una necessitat social contrastada.
6. Compteu amb voluntaris? Quantes persones treballen a Iniciatives Solidàries?
El voluntariat és un element importantíssim per a nosaltres. Ho és des del punt de vista de projecte social. Encara que tinguèssim diners per poder cobrir tot el personal que ens cal seguíriem cercant voluntaris perquè el voluntari ens aporta un arrelament a la societat de l'entorn que és bàsic per a tot projecte social i per les persones que atenem. L'equip de professionals d'enguany el formen 37 persones de les quals 17 són dones i 20 són hombres i si el classifiquem per procedència en tenim 19 de comunitaris i 18 d'extracomunitaris.
7. Us plantegeu el treball en xarxa?
A Iniciatives Solidàries de sempre hem treballat en xarxa i lamentem quan no ho podem fer encara més. El cert és que ens costa molt entre nosaltres trobar altres entitats que ho vulguin fer perquè sembla que el nostre concepte teològic d'església local ens hagi de portar a la conclusió que millor fer les coses sols que amb altres. Nosaltres pensem d'una altra manera: millor amb altres que sols.
8. Quants socis formen part d'Iniciatives? Rebeu recolzament inistitucional?
Iniciatives Solidàries està pensada com una Fundació amb un Patronat. I és el que és gràcies al suport institucional que rebem. Després d'anys de professionalització de la nostra entitat hem arribat a un grau de qualitat que hem de millorar per a aspirar a l'excel.lència però que tothom valora molt positivament.
"...sempre hem treballat en xarxa i lamentem quan no ho podem fer encara més. " |
9. Recentment heu celebrat els primers 10 anys de professionalització de la vostra entitat. Quina avaluació en feu?
Mantenir viva l'entitat i mantenir viu l'esperit emprenedor, sense oblidar el 'seny' que caracteritza als catalans, no és pas gens fàcil durant un període de vida tant llarg com aquest. I encara és menys fàcil quan darrera teu no tens un gran grup social o econòmic que doni cobertura a la teva feina. Hem pogut arribar fins aquí gràcies a l'ajuda de Déu, dels seus miracles, i a la feina de molt bons professionals que han donat el millor de si mateixos i de si mateixes per a tirar endavant el nostre projecte amb un gran sacrifici personal, que generalment no es veu. Valorem molt positivament el que hem fet fins ara i malgrat els mals moments que hem passat i que seguim passant encara ens queden forces per a nous projectes de futur. La nostra és una entitat que sempre mira endavant deixant enrere els impossibles.
10. I de cara als propers 10 anys, quins projectes teniu?
Estem molt lluny de poder disposar d'un servei social per a cadascuna de les necessitats socials detectades i com que aquest és el nostre objectiu la nostra meta serà que a la propera dècada poguem ser una mica més a prop del que volem aconseguir. Hi ha una dita popular que diu: "respecte als covards no hi ha res escrit" i nosaltres aspirem a treballar.
Enguany un dels projectes que engegarem, si Déu ho permet, és un programa d'acollida a malalts mentals. Els nostres programes es circumscriuen a l'àmbit de l'acolliment, de la inserció, la formació i l'atenció social i jurídica. També tenim un programa de cooperació internacional amb Xile apadrinant nens d'una escola rural.
11. Quines són les principals satisfaccions que porta la vostra feina?
El nostre objectiu social és aconseguir la plena autonomia de les persones en l'àmbit professional, personal i social. Quan veiem que una persona ho ha aconseguit ens sentim satisfets. Quan una persona deixa de necessitar els nostres serveis perquè s'integra a la vida ordinària en el si de la nostra societat ens sentim satisfets.
"El nostre objectiu social és aconseguir la plena autonomia de les persones." |
12. Sou una entitat fundadora de Diaconia Catalana, què us ha reportat pertànyer a aquesta xarxa social?
Per a nosaltres la tasca social és inimaginable si no es realitza en xarxa. Només qui sigui capaç de formar part d'una xarxa social serà capaç de participar en un projecte social transformador. Les entitats socials som agents de canvi social. Necessitem que els objectius que ens proposem es compleixin i només el qui han perdut la capacitat de veure o aquells que prefereixin tenir una bena davant els ulls poden penar que sols ho faran millor que en companyia d'altres.
Formem part d'un poble que s'esforça per caminar plegats i quan tenim al davant nostre persones amb exclusió que pels motius que sigui no poden viure dignament el que el poble ha de fer és córrer amb el qui té al costat i nosaltres -els qui creiem en Déu- tenim al germà, o sigui que jo apreto a córrer amb ell o ella.
Iniciatives Solidàries es troba al carrer Consell de Cent, 140, entresol 1a de Barcelona. El telèfon és el 93 424 14 41 i l'e-mail és iniciatives@iniciatives.org
No hay comentarios:
Publicar un comentario