viernes, 27 de febrero de 2009

L' ENTREVISTA

Avui entrevistem Hector José Ribas, responsable de l'Espai Imagina de l'Església Evangèlica del c/ Cantàbria de Barcelona.


"...prioritzem la proximitat a través de la integració en el teixit social i associatiu del barri"

 
1.   Quan i com s’inicia la tasca social a la vostra església?
Fa temps que com església estàvem realitzant activitats d’acció social i ajuda com ara repartiment d’aliments, roba, donació de sang, etc. Però ha estat durant els tres últims anys que ens hem adonat que la nostra acció social era, per una banda, molt limitada i que, per una altra, tenia poca incidència en l’entorn social en el que l’església està ubicada. D’aquí sorgeix la idea de tenir una aproximació e incidència més gran en el barri mitjançant una presència més activa, més visible i continuada en obrir l’ “Espai Imagina” com a centre visible d’ Imagina Entitat Sociocultural, que és el nom pel que som coneguts en el barri.

2. Inicialment la vostra tasca s’assemblava  molt a les que duen a terme altres esglésies evangèliques. No n’estàveu satisfets?
És evident que les coincidències son lògiques. Moltes esglésies, d’acord amb l’entorn social en el que es mouen, faran servir eines iguals o semblants a les que proposem. No es tracta d’insatisfacció, sinó més aviat d’ “acció social en moviment”. El nostre objectiu és donar testimoni de la nostra preocupació per el proïsme, i mitjançant el nostre servei, “parlar” del Senyor, creant ponts de diàleg amb els que ens envolten.                                  
3. I fa uns mesos decidiu fer un salt...
És evident que sí. La tasca que per anys alguns germans de l’església havien dut a terme a nivell social es veu ara més projectada amb una acció continuada que cerca l’excel•lència en el servei, per a la Glòria de Déu.

4. Què és l'Espai Imagina? Qui hi ha darrera?
Un centre obert al barri, on desenvolupar activitats socials, educatives i lúdiques. És l’àrea social de l’Església Evangèlica de Germans del carrer Cantàbria, 31 bis, de Barcelona.

5. En quines activitats es concreta?
Les activitats que fem a través d' “Imagina” són diverses.  Primer, la proximitat a través de la integració en el teixit social i associatiu  participant en les activitats del barri i en segon lloc, oferint serveis en tres grans àrees: la formació (classes assistides a escolars, català, anglès, formació de voluntariat en temps de lleure, en desenvolupament de projectes), l’orientació (familiar, atenció psicopedagògica, orientació a l’immigrant, etc.) i la lúdica (tallers de música, teatre, interpretació, arts plàstiques i creatives, etc.)

6.  Quants voluntaris col.laboren?  Teniu personal fix?
Actualment, tenim un equip de 15 – 20 voluntaris que participen en les diferents activitats i tallers durant la setmana, a més de diversos col•laboradors que participen i dicten tallers, tot sota la coordinació d’una persona dedicada a mitja jornada, que cobreix les hores que “Espai Imagina” està obert (totes les tardes de 16.00 h. a 20.00 h.).

7. Classes, tallers, orientació professional, atenció psicopedagògica… per què aquesta preocupació pels joves i adolescents?
Com a part del treball d’ajuda a la família està la nostra preocupació pels joves i adolescents. Una preocupació que augmenta en observar la creixent necessitat d’atenció psicodegagògica, així com la importància d’atenció degut al difícil temps en que viuen els joves i adolescents de la nostra societat.
           
8. Considereu la resta de la família també com un objectiu de la vostra tasca?
I tant que sí. El nostre objectiu és la família en totes les seves facetes i les nostres activitats estan també orientades a l’enfortiment de la família de forma integral.

9.  Treballeu coordinats amb els serveis socials del barri?
Estem en continua relació amb la Coordinadora d’Entitats i el Centre Cívic del nostre barri. Un dels nostres objectius, juntament amb el servei, és el de col.laborar al barri amb altres entitats que puguin tenir la mateixa preocupació que nosaltres, tot i que aquest últim tema encara no s’ha realitzat amb cap entitat. Fins ara, la col.laboració s’ha basat en la participació en les festes del barri.
 
 "El nostre objectiu és la família en totes les seves facetes"

10. Estem parlant d’una visió i una ambició que no són tan habituals. Hi ha algun model o font d’inspiració?
La font d’inspiració és l’exemple de Jesús i la seva preocupació per les necessitats socials.
                                  
11. Quin hauria de ser el futur de l’ “Espai Imagina”? Cap on aneu?
a) La consolidació del projecte (només tenim uns mesos de vida).
b) El reconeixement dels agents socials a la tasca realitzada.
c) Que arribi a ser un model a imitar.


12. Què us aporta ser membres de la xarxa que configura Diaconia Catalana?
Formar part de Diaconia Catalana ens permet estar en una xarxa que pot utilitzar les sinergies dins del camp evangèlic a Catalunya i a Espanya. Un altre aspecte positiu és l’orientació en temes socials i legals, tant a nivell de poble de Déu com a nivell secular i institucional. El nostre desig és animar i contagiar a que altres esglésies o entitats puguin ser referents i testimoni en el lloc on duen a terme la seva missió.
El centre  “Espai Imagina” es troba al carrer Agricultura, 272 (interior) de Barcelona. El telèfon és 93 535 48 92; plana web  www.imagina.org.es; adreça electrònica imagin@imagina.org.es

No hay comentarios:

Publicar un comentario