Vida i Llibertat és una ONGD catalana que treballa per un món millor des de 1994. Com va començar tot?
Va néixer fruit de la inquietud social dels seus fundadors que desitjaven implicar-se activament en l’escenari solidari. La primera acció de caràcter humanitari fou en el cor del Valle del Cauca, a Colòmbia, àmbit geogràfic en el qual un dramàtic moviment de terres va generar moltes pèrdues humanes.
Per què aquest nom?
“La llibertat no fa feliços als homes, els fa senzillament homes”, assegurava amb convicció Manuel Azaña. “Llibertat és el dret que té tota persona a ser honrada, i a pensar i parlar sense hipocresia” emfatitzava José Martí. Amb aquestes frases prèvies pretenem reflectir un valor tan ignorat com perseguit: la llibertat de l’ésser humà. Aquest dret (natural) conviu amb un altre: el dret a la vida. Vida i Llibertat son dos dels valors més valuosos que qualsevol persona pot posseir, i unir-los en un sol enunciat ens va semblar coherent amb el tarannà i la identitat de la ONGD.
Menjadors escolars a Colòmbia
Des de Barcelona fins arribar a hores d’ara a nou països en vies de desenvolupament de Llatinoamèrica. Per què allí?
El nostre àmbit d’acció és el definit per la infància en situació de risc, i a Llatinoamèrica la infància és un del col·lectius que més pateix l'impacte de la pobresa i de la desigualtat social. No obstant, donat que el nostre camp d’intervenció no ve determinat per un àmbit geogràfic concret, sinó per una problemàtica clarament delimitada, contemplem expectatives de començar nous projectes infantils a l'Àfrica subsahariana.
La vostra tasca principal està centrada en l'apadrinament de nens en risc i gestioneu centres amb quasi vuit mil beneficiaris. Com us ho feu amb tanta feina? Quants hi treballeu?
En realitat el nombre d'infants que tenim apadrinat és molt reduït i no és superior als 170 menors. L'equip de Vida i Llibertat, comptabilitzant en el mateix expatriats (cooperants espanyols a l’estranger), voluntaris locals i internacionals, components amb vincles laborals i persones involucrades en els projectes amb alguna compensació econòmica, s’aproxima a les 60 persones.
Nadal a Bolívia
Alguns pensen que el sistema d’apadrinament s’apropa massa a l’assistencialisme ja que aparentment ataca més les conseqüències del problema i no tant les causes. Què en penseu vosaltres?
L'aspecte més positiu que nosaltres apreciem en la fórmula de l'apadrinament recau en la possibilitat de poder construir una relació personal amb el menor apadrinat. Per altra banda, el debat causes-conseqüències ens interessa vivament. Creiem que el front del compromís solidari és extens i que en el mateix hi ha espai per a entitats i forces socials que lluiten coratjosament per a desterrar les causes que generen pobresa, i també espai i lloc per a aquelles que centren el seu àmbit d'acció en les conseqüències. Uns intenten prevenir la malaltia; d’altres són amb els malalts.
També teniu una emissora de ràdio per Internet. Per promoció o per sensibilització?
Radio Solidaria (www.radiosolidaria.org) ens està donant nombroses satisfaccions. Per una banda, pels milers de visites que rep. Per l'altra, per l'ampli desenvolupament de la seva vessant més marcada: la definida per la informació, la denúncia i la sensibilització. A tot això s'afegeix la seva permanent vocació de servei expressada en la constant promoció de centenars d'iniciatives solidaries.
"Uns intenten prevenir la malaltia; d'altres són amb els malalts." |
Si no és indiscreció, d’on surten els recursos per a fer tantes coses?
Sempre hem treballat en la direcció de configurar una base econòmica fonamentada en la diversitat de fonts financeres. Bàsicament les mateixes són aportacions personals (expressades fonamentalment en compromisos regulars), eclesials (de congregacions de tot l'àmbit nacional) i premis solidaris (en concret l'últim obtingut ens ha permès finançar l'adquisició a Hondures d'una finca de 3 hectàrees d’extensió). A les vies econòmiques assenyalades s'han d'afegir els ingressos derivats de la distribució de les nostres edicions literàries (per exemple, “La Niña de las Corbatas”), també els que s’obtenen de les serigrafies que realitzem i, per últim, els dels recolzaments internacionals que rebem, fonamentalment del Canadà.
Us definiu com una entitat d’arrels i conviccions evangèliques. ¿Ja s’entenen bé la fe cristiana i la lluita per a la justícia social?
“S’és el que es fa”, afirmava Ortega i Gasset. La nostra concepció i desenvolupament de la fe conté un compromís ferm amb tots aquells que són víctimes de la fam, la marginació, la pobresa i la injustícia. Observar aquesta conducta decididament implicada en la construcció d'un món més just i igualitari, és, o hauria de ser, una realitat vigorosa en la nostra experiència de fe, individual o col·lectiva.
Argentina
El vostre projecte més actual s’anomena Darfur 500. Què significa i quins objectius té?
200.000 morts, dos milions de desplaçats, tres milions depenents de l’ajuda internacional per aconseguir aliments, refugi i atenció mèdica, mentre les ONG’s són objectius de la violència. Aquestes són les xifres de Darfur, i darrera d'elles s'amaguen persones com nosaltres, que tan sols volen viure en pau i llibertat. Volem alçar la veu en nom d’aquestes persones: infants, mares, pares, avis... als que sembla que la Comunitat Internacional no escolta.
L'objectiu de Darfur500 consisteix en dinamitzar la societat civil amb el propòsit que la mateixa es mobilitzi activament en la finalització del genocidi que pateix aquesta població africana. Es concretarà a través de les activitats que durant 500 dies, 500 persones i/o entitats organitzin, creïn, realitzin o construeixin en les que el drama de Darfur sigui present, així com en la recollida d’un milió de signatures centralitzades en una web francesa, que podeu conèixer visitant la web específica del projecte () així com els detalls de la resta de la campanya.www.darfur500.org
Darfur
Milers de nens apadrinats, nou països beneficiats, una emissora de ràdio online de temàtica solidària, projectes cada cop més ambiciosos… quin és el vostre límit?
“Van poder perquè van creure” (Virgili) podria ser una frase que il·lustri l’actitud vital de l’entitat. En pocs anys (12), hem recorregut la distància existent entre l'inici a Medellín, amb un pis de lloguer i un nen del carrer (Hugo), a la realitat actual definida pels programes i accions que es realitzen en nou països i que aquest any poden arribar als 10.000 infants. A aquest eix central (els projectes) se'ls suma una dilatada dinàmica radiofònica, tant en emissores convencionals com a Internet; l'organització i realització d’actes públics, l'edició d'obres literàries marcadament solidàries, constants visites a esglésies locals, nacionals i internacionals... Límits? “Pots arribar a qualsevol lloc sempre que caminis el suficient” (Lewis Carroll).
Web Radio Solidaria
Vida i Llibertat és membre de Diaconia Catalana des de 1999. Com evalueu aquesta participació en xarxa?
En efecte, formem part de Diaconía Catalana des de la seva primera Assemblea. Valorem positivament el fet de formar part d’un espai plural, que articula i construeix un univers comú, alhora que respecta i valora la singularitat i independència de cadascuna de les entitats involucrades.
L'ONGD Vida y Libertad es troba al carrer Montmajor 27 - 29, local
08031 Barcelona. El telèfon és 93 407 01 85 i el web és www.vidaylibertad.org
"L'equip de Vida i Llibertat... s'aproxima a 60 persones." |
No hay comentarios:
Publicar un comentario